logo-mini
zeiss-loxia-2-35-cover

Favoritul nostru în unghi mai larg – Zeiss Loxia 2/35

Share

Obiectivul Zeiss Loxia 2/35 este a doua lentilă Loxia testată și folosită de noi, după 2/50. Cele două obiective sunt asemănătoare, prilej cu care vă invităm să citiți şi articolul despre varianta de 50 mm pentru o descriere mai detaliată a construcției dar și a primelor impresii.
Chiar din primul moment în care am ținut în mână cutia obiectivului ne-am dat seama că avem de-a face cu un produs Zeiss – ambalat într-o cutie cu un design curat şi protejat de un burete albastru ”Zeiss”.

zeiss-loxia-2-35-001

Obiectivul este construit în totalitate din metal – incluzând lens hood-ul. Dacă luăm în considerare faptul că lentila este una prime care dispune de un inel de apertură cu funcție DeClick și unul cu o cursă de 180 de grade pentru focalizare, putem spune că Zeiss Loxia 2/35 este unul foarte bun pentru filmări. Împerecheat cu Sony a7s și având o apertură maximă de f2 avem la îndemână o plajă foarte largă de oportunități în care îl putem folosi, chiar şi la filmari în lumină foarte scăzută.
Familia de obiective Loxia a fost concepută pentru o folosință cu camere mirrorless full frame, cum ar fi modelele a7, astfel putând profita de facilităţile produselor la maxim.

L-am testat cu un a7s şi putem afirma că se simte acest lucru: de exemplu funcția focus peaking funcționează vizibil mai bine în comparaţie cu alte obiective.
Calitatea imaginii produse este foarte bună, lipsită de distorsiuni, imaginea este extrem de detaliată și bokeh-ul unul plăcut – bineînțeles trebuie luat în considerare faptul că este un obiectiv wide și nu ne putem aștepta la o adâncime de câmp ca la un tele.
Deoarece este un obiectiv prime nu avem opțiunea de a modifica distanța focală, astfel că e foarte probabil să fim nevoiţi să schimbăm lentilele pentru diferite scene. Din fericire cele două obiective Loxia, 2/35 și 2/50 sunt aproape identice – cel de 35 mm fiind un pic mai greu, 340 de grame contra 320 – astfel că după schimbarea rapidă a lentilei timpul de adaptare este chiar zero. Dacă se întâmplă să folosiți un filtru ND sau de orice tip, este binevenit faptul că filetul este identic, de M52x0.75.

După cum am constatat necesitatea unui obiectiv mai wide în articolul despre Loxia 2/50, varianta de 35 mm este un plus esențial în familia Loxia.
Să sperăm că cei de la Zeiss vor decide producția mai multor lentile Loxia cu distanțe focale de 24 și 85 de mm – eventual chiar 16 și 100 mm.
Nu am discutat despre preț până acum, pentru că produsele Zeiss au avut întotdeauna unul destul de piperat, dar prin folosirea acestui obiectiv putem profita din plin de investiția noastră, atât de lentilă cât și de camera. Construcția superbă promite o durată de viață extinsă, calitatea imaginii produse este excelentă și fiind conceput special pentru mirrorless full frame maximizăm capabilitățile aparatului nostru.
Ca și în cazul variantei de 50 mm, pe obiectivul Loxia 2/35 puteți găsi în magazinul F64.
Mai jos găsiți câteva poze făcute cu obiectivul Loxia 2/35 pe Sony a7s.