logo-mini
Canon-Cinema-EOS

Primul feeling cu Canon C100

Share

După aproape o lună de utilizare, am considerat că suntem în măsură să ne exprimăm opinia vis-a-vis de Canon C100, cel mai mic membru al liniei EOS Canon Cinema. De când am intrat în posesia ei camera a fost folosită relativ intens, fiind de un real folos în realizarea proiectelor noastre. Fie că vorbim despre filme documentare, parade de modă, filmări „în culise” sau imortalizarea unor evenimente, camera s-a comportat exemplar. Am ajuns să filmăm în condiții variate, de la lumina puternică a soarelui în plină zi, până la lumină dată de lămpile stradale pe timp de noapte în înregistrari urbane sau chiar lumină slabă în incăperi, cu și fără lumină dirijată.

Mai pe scurt, am câștigat o experiență considerabilă în operarea camerei. Cel mai simplu mod de a descrie C100 este prin menționarea caracteristicilor pro și contra observate de-a lungul folosirii ei.
Prima caracteristică evidentă și pozitivă este ușurința cu care camera poate fi montată. C100 este formată din trei părți. Corpul camerei(Body), microfonul și mânerul superior și mânerul din dreapta(grip) care încorporează și butoanele de control. Împărțirea camerei în trei parți, este un considerent de ordin practic, camera devenind una usor de depozitat și de transportat. Camera devine astfel customizabilă. Dacă înregistrarea fonică este inutilă sau un alt microfon extern preia această funcție, utilizatorul poate alege ca parte superioară a camerei să nu fie atașată pe corpul camerei. Montarea părții superioare se face prin înșurubare.

Camera este foarte ergonomică, ușor de manevrat având toate controalele și butoanele la îndemână. Oricare din setările camerei pot fi schimbate chiar și în timpul filmări folosind doar două degete, fără a lăsa aparatul din mână. De mare ajutor este mai ales joystick-ul din dreapta, perfect poziționat și foarte util. Se observă imediat unul din marile avantaje pe care C100 le are în comparație cu un DSLR. Ergonomia și funcționalitatea acestei camere le întrece pe toate. Datorită designului practic, toate accesoriile externe sunt ușor de montat: shoulder mount, cheeseplate, microfon, recorder extern, acumulator, follow focus, mattebox, etc.
C100 are filtre ND încorporate în body, astfel putând fi obținute filtre de lumină de gradul 2, 4 sau 6. Utilitatea lor devine practică mai ales în cazul luminii puternice date de soare. Calitatea LCD-ului și vizorului sunt excepționale, acestea reproducând cu exactitate imaginea înregistrată. Culorile vibrante și claritatea demonstrează calitatea și exactitatea imaginii.

Un alt atuu demn de luat în seamă este peakingul, acesta fiind de mare ajutor când vine vorba de exactitatea focalizării. Numărul mare de moduri în care utilizatorul poate configura peakingul demonstrează că C100 este o cameră personalizabilă. Un alt mare plus este zebra, perfectă pentru ghidarea unei expuneri optime și compunere echilibrată a imaginii.

Meniul este foarte simplu,transparent și intuitiv. Te obișnuiesti cu el în câteva minute, iar odată acomodat poți modifica(cu ochii închiși) orice setare în câteva secunde. Înregistrarea în AVCHD este foarte ușor de tăiat și consumă foarte puține resurse. Suportă toate programele obișnuite utilizate pentru tăiere. Pe un card SD de 32 GB se poate înregistra circa 178 minute la 1080p. Camera dispune de 2 sloturi pentru carduri, timpul de înregistrare putând fi dublat. Motivele de îngrijorare nu-și au rostul, două carduri de 32 GB oferind spațiu suficient. Acumulaturul primit împreună cu camera este, de asemenea, unul potrivit. O încarcare completă rezistă până la 200 de minute, ceea ce este arhisuficient, mai ales dacă utilizatorul dispune de un acumulator de rezervă.

În mod evident, cea mai importantă caracteristică a unei camere de filmat este calitatea imaginii. Ei bine, C100 nu are slăbiciuni nici aici. Imaginile înregistrate sunt de o calitate ireproșabilă, reușesc să redea fidel realitatea. Nu au cum să dezamăgească. Primele caracteristici care îmi vin în minte când mă gandesc la calitatea imaginilor înregistrate de C100 sunt: iamgini foarte clare și culori vibrante. Poate că în anumite cazuri sunt prea ascuțite, dar acest lucru poate fi ajustat din setările de profil. Profilul poate fi personalizat până la cel mai mic detaliu. Utilizatorul are la dispoziție o varietate de opțiuni, precum și profiluri presetate, pentru cei ce nu doresc o customizare atât de detaliată. Remarcabil în cazul acestei camere este sensibilitatea senzorului. Problema ISO-ului în condiții de lumină slabă este o chestiune în minus pentru care să îți faci griji. Calitatea imaginii ramâne una foarte bună chiar și în condiții care să necesite ISO 4000. Zgomotul de imagine nu va apărea pe înregistrare. De notat că, după reactualizarea firmware-ului, ISO se poate ridica până la 80.000, un real ajutor în cazuri extreme. Când compari un C100 cu un DSLR, performanțele excelente în lumină scăzută devin un avantaj major, care cântărește greu.

Există totuși un lucru care ne-a plăcut mai puțin spre deloc când vine vorba de performanțele lui C100: bokeh-ul. Din păcate, din cauza mărimii reduse a senzorului, profunzimea de câmp a imaginii lui C100 este mai mare decât cea a unui DSLR fullframe, chiar și în cazul folosirii unui obiectiv cu diafragma complet deschisă. Acest detaliu se adaugă unei iamgini deja puternic  focalizată si de un sharpness excelent. Ne putem îmbunătăți oarecum situația din setările de profil, dar, din păcate, nici așa nu putem obține o imagine fină, cu bokeh-ul acela filmic, dat de o profunzime mică de câmp, așa cum ne-am obișnuit de exemplu la 5D. Cea mai bună soluție pentru acest aspect este folosirea unei camera secundare pentru anumite proiecte sau cadre, DSLR fullframe este folosit pentru profunzime de camp mica.

Concluzionând, putem afirma că C100 este o cameră excelentă. Recomandăm această cameră de filmat tuturor cameramanilor care vor un aparat ușor de manevrat, care îți conferă mobilitate și o problemă în minus (ISO în lumină slabă). În mod cert este o achiziție care iși merită banii (deloc ridicat comparativ cu aparatele concurente) și ușurează munca de zi cu zi, fără a face un compromis în ceea ce privește calitatea.

BTS filmat cu Canon C100 în locații foarte intunecoase fără lumină ajutătoare, ISO 6400.

http://vimeo.com/90600147

 

Cadre filmate la lumina zilei cu setările din fabrica folosind filtrele ND încorporate.

http://vimeo.com/91946052

 

Mulțumim celor de la Media Solutions pentru camera Canon C100. media-solutions-logo