logo-mini
incredibil-de-capabil-cover

Incredibil de capabil

Share

Prima dată când am luat în mână aparatul foto Panasonic Lumix DMC-LX100 am avut parte de câteva sentimente contradictorii. Cauza acestor senzaţii a fost raportul dintre mărimea aparatului și specificațiile tehnice ale acestuia.
Dacă ne uităm strict la date presupunem că avem de a face cu un DSLR sau un mirrorless foarte capabil: o lentilă 24-75 mm cu f/1.7-2.8, filmare 4K/30p și FullHD/60p, mod burst de 11 cadre pe secundă.

Nu am crezut că ”pachetul” pe care îl aveam în mâna e chiar atât de bun.
Bineînțeles, obiectivul este unul fix, dar și așa apertura atât de largă îl face o alegere perfectă pentru un aparat all-rounder. Obiectivele 24-70mm f/2.8 , atât cele de la Nikon cât și de la Canon, sunt două dintre cele mai populare lentile de calitate, care oferă opțiunea de a captura la extrema wide de 24 mm, cât și un tele de 70 mm.
Nu aveam pretenția ca obiectivul încorporat al lui LX100 să se ridice la calitatea acestora, dar lungimea focală cât și apertura extrem de largă fac ca aparatul să ne fie unul util în foarte multe situații.

Până să continuăm cu mai multe amănunte despre acest Panasonic Lumix DMC-LX100 am dori să spunem câte ceva și despre ergonomia aparatului și primele noastre impresii.
LX100 este un aparat foarte mic, chiar încape în buzunare mai largi, şi are o ergonomie destul de bună. Asta datorită armoniei dintre greutatea lui și mărime dar și realizarea unui grip ergonomic. Stă bine în mână și toate butoanele sunt ușor accesibile, în afară de butonul de pornire a înregistrării video.
Fiind un aparat video foarte capabil acest fapt este un dezavantaj destul de mare. Poziția butonului Rec ar fi putut fi schimbată cu butonul Filter – care, in opinia noastră este în plus pentru că oferă un shortcut la o funcție neglijabilă. Am folosit camera timp de două săptămâni și doar o dată am apăsat acest buton: la începutul testării ca să vedem ce face. În rest, toate butoanele sunt inteligent poziționate, au un feedback bun la apăsare și sunt ușor de administrat chiar și cu aparatul la față în timp ce folosim EVF-ul.
A da, EVF-ul – viewfinder-ul aparatului este unul de foarte bună calitate și oferă toate informațiile necesare de care ai nevoie, atât în modul foto cât și video. Diafragma, viteza de declanșare și ISO-ul pot fi schimbate din butoane hardware separate făra a intra în meniuri. Astfel,procesul de schimbare a valorilor devine foarte simplu, aducând-ne aminte de ușurința cu care folosim DSLR-urile. EVF-ul este mai bun decât cel de care dispune Sony a7s, cu care chiar nu avem probleme, doar că acesta este mai plăcut de folosit. De multe ori la review-ul rapid al pozelor și videourilor n-am folosit LCD-ul de 3 inch ci am rămas lipit de aparat.

Cu ajutorul inelului din jurul lentilei avem posibilitatea să controlăm zoom-ul, dar mai important, și focusul cu o precizie destul de bună. Un comutator ne ajută la selectarea modului de focus: manual, automat și automat macro. Găsim și un alt comutator pe lentilă, acesta fiind folosit pentru selectarea aspectului imaginii: 3:2, 16:9, 1:1 și 4:3. Şi acesta este destul de util, pentru că fiecare mod folosește altfel senzorul și nu este vorba doar de un software crop.

Prin urmare, putem face încadrarea dorită chiar în aparat, nefiind nevoie să facem crop în post-producție.
Luând în considerare că aparatul dispune de conectivitate Wi-Fi și NFC, LX100 devine un dispozitiv ideal şi pentru bloggerii care doresc să posteze fotografii instantanee pe web. De exemplu, putem face poze cu aspect 1:1 pe care le putem trimite prin NFC pe telefon și în câteva secunde pot fi share-uite pe Instagram. După asta, într-o fracțiune de secundă putem schimba înapoi aspectul pe modul dorit.
Nu putem accentua cât de mult ne ajută butoanele hardware aparatului. Efectiv nu ne pierdem timpul și răbdarea căutând în meniu tot o altă opțiune. Bineînțeles, nu toate aspectele sunt accesibile prin shortcut-uri hardware, dar cele mai importante le găsim în Q.Menu – de exemplu, de aici putem seta mărimea și calitatea pozelor (având la dispoziție multe combinații JPG și RAW).

LX100 dispune și de trei butoane Fn (Function) pe care le putem programa cu mai mult de 30 de sarcini, ca și metering mode, shutter type, peaking, zebra pattern, drive mode, etc.
Şi dacă tot a venit vorba de aceste funcții trebuie să precizăm că am fost uimiți de performanța video a aparatului și de instrumentele pe care ni le oferă acest advanced/professional compact.
Filmează 4K, mai precis ”standardul” UHD, la rezoluția de 3840×2160 la 30p sau 24p, iar FullHD 1920×1080 până la 60p. Apertura, shutter speed-ul și ISO-ul pot fi setate manual chiar şi în timpul filmării. Acestea sunt calități și între DSLR-uri, dar faptul că dispune și de focus peaking și zebra pattern, Panasonic DMC-Lx100 devine un adevărat campion.

L-am folosit în nenumărate situații și nu ne-a dezamăgit niciodată. Faptul că este un aparat mirrorless înseamnă că nu produce ”zgomot” la declanșare . Are şi un mod silenţios în care chiar nu scoate niciun sunet, iar folosind un shutter electronic e posibilă utilizarea lui şi în situații în care liniștea este necesară, de exemplu la o filmare. Ca și în cazul unui a7s putem filma și fotografia cu el pe platoul de filmare și în timpul înregistrării.

Singurul lucru care putea fi mai bun este dinamicrange-ului la video: când soarele e puternic este greu să expunem astfel încât să nu pierdem detalii nici în umbre şi nici părțile însorite să nu fie supraexpuse.
Dacă tot am pomenit de umbre, trebuie să spunem câte ceva şi despre performanța aparatului în condiții low-light. Bineînțeles, nu sunt foarte bune, dar la un sensor de 4/3” nu ne putem aștepta la rezultate uimitoare. Apar artefacturi în videouri, iar dacă nu avem altă soluție putem să înregistrăm chiar la lumină foarte scăzută și atunci LX100 întrece așteptările, atât la rezoluție FullHD cât și 4K.

La foto rezultatele sunt identice, apar problemele cauzate de mărimea sensorului astfel că pentru obținerea detaliilor în poze la lumină redusă este ideal să folosim flashul extern inclus în pachet. Acesta este un punct ușor de criticat: nu dispune de un flash integrat – în partea de fața aparatului sau un model pop-up – cum primim unul minuscul montabil la hot-shoe-ul camerei. Probabil inginerii trebuiau să se decidă între un EVF sau un flash încorporat, dar şi aşa noi credem că au ales bine.
Stabilizatorul optic al imaginii și apertura foarte largă ne ajută să împingem bariera necesității flash-ului mai departe, dar fără un EVF atât de bun aparatul şi-ar fi pierdut din farmec.
Ținem să menționăm că și viteza de autofocus e foarte bună, chiar şi în scene puțin luminate cu o acuratețe impresionantă. Rare au fost situațiile în care nu a focalizat subiectul din prima și într-o fracțiune de secundă.

Am folosit LX100 și pentru realizarea time-lapseurilor. Cum aproape toate camere compacte avansate și mirrorless dispun de funcții avansate de time-lapse și această cameră e alături de noi dacă dorim să exploatăm această felie a fotografiei. Intervalorometr-ul încorporat ne lasă să programăm realizarea a 9999 de poze într-o sesiune de time-lapse cu un interval între poze cuprins între o secundă și o oră. La final avem posibilitatea de a îmbina pozele într-un video 4K – iar dacă mai dorim și pozele acestea sunt deja salvate, nu numai video-ul. Ceea ce ne-a uimit este viteza realizării videoului de 8 MP.
De amintit este faptul că la declanșări mai rare în modul time-lapse aparatul se închide, iar la momentul potrivit pornește, face poza și se închide din nou – astfel utilizeazând bateria cât se poate de bine.

Bateria este încă un punct forte al aparatului. Deși am decis de multe ori să calculăm numărul pozelor realizabile cu o încărcare n-am reușit, dar putem spune că două baterii ne ajung într-o zi de filmare, dacă o folosim corespunzător, adică nu ne uităm la fiecare poză făcută minute întregi și îl oprim când presupunem că îl vom folosi mai mult de 5 minute.
La un time-lapse de 1600 de poze realizate, la rata de o poză la fiecare 10 secunde, indicatorul bateriei n-a scăzut cu nicio bară din cele 3. Pe lângă modul time-lapse, LX100 dispune și de mod stop motion, care ne pune la dispoziție ultimul cadru la opacitate redusă, cât și realizarea videoului 4K la sfârșitul înregistrării.


Putem spune că Panasonic DMC-LX100 este un aparat incredibil de capabil, înșelător de mic și ne-a plăcut foarte mult. Bineînțeles, are limitele sale și nu poate fi privit ca o alternativă la un DSLR sau mirrorless cu sensor mare. Este o cameră ușor de utilizat cu o operare previzibilă și ne poate fi un second camera util în nenumărate situații. Tot ce putem noi să facem e să îl recomandăm! Mulțumim aparatul de test celor de la Panasonic Romania prin West Buy

WestBuy Logo NEGRU pe Alpha