logo-mini
atomos_shogun-cover

Primul recorder extern 4K: Atomos Shogun

Share

A venit momentul să postăm acest review după folosirea extensivă a recorderului 4K Atomos Shogun. L-am primit înainte de Crăciun de la băieții de la WestBuy.
În primul rând suntem foarte încântați de acest produs cu toate că are și unele neajunsuri pe care  le vom şi dezvolta în acest review.
Așa cum și noi, majoritatea dintre videografi, am așteptat acest produs ca să-l cuplăm la Sony a7s în așa fel incat să dezlănțuim capabilitatea 4K a aparatului.
Să să explicăm un pic ce este un recorder extern și ce anume îl face special pe acest Shogun.

Așa cum știm, camerele video și DSLR-urile compresează imaginile de pe sensor ca să poată fi înregistrate pe un card. În funcție de robustitatea codecului de compresie se pierde mai mult sau mai puțin din calitatea imaginii în timpul scrierii pe media de stocare. Multe dintre camerele de azi pe ieșirea HDMI trimit semnalul video curat. Dacă vrem deci să înregistrăm imaginile fără pierdere de calitate putem opta pentru un recorder extern. Atomos, de la înființare a produs recordere externe pe HDD sau SSD cu intrare HDMI sau SDI direct din cameră pentru a capta informațiile de imagine nealterate. Atomos Shogun este primul recorder extern care este capabil să înregistreze în format 4K de pe HDMI de pe orice aparat capabil.

Pe lângă asta, Atomos Shogun îți pune la dispoziție și un monitor FullHD high-end calibrat la culoare, cu multe funcții de asistare la filmare. De exemplu peaking, zebra, false color, zoom 1:1 pixel, toate acestea, la o rezoluție retina cu comenzi touchscreen. Totodată, menținând tradiția recorderelor portable Atomos, Shogun poate folosi ca mediu de stocare HDD-uri de 2.5” foarte accesibil la preț, reducând astfel prețurile de producție (pentru înregistrare 4K este nevoie de SSD).

Pentru timpul lung de așteptare, de la anunțare până la apariție, pentru acest produs, Atomos ne compensează cu o grămadă de accesorii incluse într-un hardcase de calitate superioară. Accesoriile includ 5 carcase pentru medii de stocare HDD/SSD, o baterie tip Sony NP-F, încărcător de baterie de la rețea cu adaptoare internaționale, încărcător de mașină, cititor HDD/SSD USB 3, cabluri audio, care includ și mufe XLR pentru sunet profesional și un adaptor la baterie pentru montarea în sistem RIG. Ceea ce ne lipsește însă sunt cablurile HDMI.

Deschizând hardcase-ul te uimește fața recorderului din Gorilla Glass rezistent la zgârieturi dar nu și la șocuri. La prima vedere recorderul are un design impresionant, dar calitatea plasticului carcasei lasă de dorit și ne întrebăm dacă trece testul aruncatului de la un metru. Menționăm totuși că cei care cumpără acest produs sunt obișnuiți să manipuleze cu grijă aparatele, lentilele, aşa că  probabil vor avea grijă să nu deterioreze şi acest produs.
Revenind 4 K Atomos Shogun , pe laterale găsim butonul de pornire, mufa de alimentare, adaptorul audio pentru break-out cables XLR, mufele de intrare-ieșire HDMI, mufa de cască și mufa de telecomandă. Pe spate, este poziționată bateria, media de stocare care este compatibilă doar în Master Caddy 2 și intrare-ieșire SDI 12G și Genlock. Controlul recorderului se realizează cu ajutorul touchscreen-ului capacitiv cu o responsibilitate bună și unghiuri de vizionare mari.

Shogun ne pune la dispoziție deocamdată doar codec Apple ProRes iar pe viitor va fi suportat și Avid DNxHD. Codecul ProRes se poate folosi la setările HQ, 422, LT la rezoluțiile 4K-UHD 3840x2160p, FullHD 1920x1080p, toate la 8 sau 10-bits 4:2:2. În funcție de codec și rezoluția selectată, Shogun ne informează de spațiul liber rămas pe mediul de stocare.
Pe partea de audio, pe HDMI acceptă de la 2 la 8 canale de sunet, iar pe SDI până la 12 canale. Se poat înregistra două canale de surse independente audio, de exemplu la interviuri unde sunetul din cameră nu este sufficient, și se optează pentru microfoane externe.
Au acordat o atenție deosebită cei de la Atomos acestui aspect pentru că este posibilă decalarea imaginii față de sunet cu anumite cadre de imagine salvând astfel timp prețios la postprocesare și de sincronizare la sunet.

Legat la Sony a7s și pornit Shogun-ul, ai parte de o experiență vizuală nemaipomenită când vezi imaginea camerei pe ecranul de 7”. Produsul face ceea ce promite: imaginea este fantastică, interfața este prompt și structura meniului este logică și ușor de folosit. Opțiunea 1:1 ș 1:2 mărește imaginea 4K şi poţi să vezi pixel cu pixel detaliile bogate din cameră.
Suntem siguri că dacă vine vorba de a7s toată lumea se gândește la sensibilitatea aparatului la lumină redusă. Într-adevăr, și noi am încercat prima dată înregistrările cu Shogun seara și noaptea, aşa că videoclipurile prezentate sunt menite să sublinieze această capabilitate a aparatului. Recomandarea noastră este ca la filmare în 4K să se folosească ProRes LT care este ușor de prelucrat. La început noi am făcut greșeala de a alege HQ și chiar o stație de editare MacPro 12-care s-a chinuit să corecteze culorile din S-Log2. Profilul S-Log2 din cameră nu este chiar adecvat pentru scene de noapte și din experientă, recomadăm Picture Profile 6 sau orice alt Picture Profile cu setare pe Gamma la Cine4.

Primul clip este filmat în S-Log2 supraexpus 1 sau 2 stop-uri de la caz la caz, iar al doilea clip este filmat în PP 5 cu Cine4 și mod de culoare Movie. Dacă prindem câteva zile cu soare vom filma și la lumina zilei.

Legat de funcționalitatea aparatului trebuie să menționăm că montarea lui direct pe cameră în hot shoe, așa cum se arată în multe poze, nu este varianta ideală fiindcă centrul de greutate al ansamblului este foarte sus și oricum sarcina este prea mare pentru hot shoe. Șuruburi de montare sunt prezente atât pe partea de sus cât și pe partea de jos a ecranului. Se pot folosi ambele dacă se montează totul pe o placă sau în sistem RIG împreună cu aparatul și cu alte accesorii. Astfel de accesorii puteți găsi la West Buy.

Timpul de înregistrare asigurată de bateria livrată este destul de scurtă, aprox. 30 de minute. Însă la -15 grade aceasta se reduce la 5 minute. Oricum în hard case sunt prevăzute locuri pentru mai multe baterii și se recomandă achiziţionarea mai multor baterii, eventual de o capacitate mai mare.

Ceea ce mai trebuie să știți, cu toate că Shogun-ul are buton de comandă pe ecran pentru pornirea înregistrării, dar o comandă de înregistrare din cameră se transmite și pe HDMI astfel Shogun-ul pornește întregistrarea fără să atingi ecranul doar apăsând butonul REC pe cameră. Acest mod este foarte folositor atunci când în cameră se înregistrează pe card și se dorește și înregistrarea cu recorder extern. Această funcție este disponibilă pe orice altă cameră fie  Panasonic, Canon sau alte modele de la Sony.

Folosind Atomos Shogun poți să îmbunătățești calitatea imaginii înregistrate cu orice cameră dispunând de ieșire clean HDMI sau SDI. Am încercat recorderul și cu Canon C100, unde folosind acest mod de înregistrare ajungi la rezultate mult mai bogate în detalii și culori. Se știe că Canon C100 de fapt este identic cu C300 la partea de senzori și imagistică, dar fără partea de înregistrare și codare performantă. Folosind Shogun-ul cu C100 ai practic aceeași imagine ca la C300.

Având în vedere faptul că Panasonic GH4 este capabil de transmisie 4K 10-bit 4:2:2 adevărat, folosindu-l ca sursă pentru Shogun se obțin imagini de calitate mult superioară celor de 8-bit 4:2:0.
Incă ceva ce ne place. Editând materialul filmat in 4K constați ca ai nevoie de niste cadre fotografice de înaltă rezoluție. De ce nu…  Poți să scoți cadre din timeline foarte simplu si obții fotografii de 8 megapixeli. Aceste cadre se pot folosi atât pe internet cât si printate pe hârtie fiindcă au rezoluția suficient de mare. Mai jos câteva exemple luate dintr-un timeline de Final Cut X.

Ce ne lipsește? Deocamdată ce se înregistrează nu se poate vizualiza pe aparat, această opțiune fiind disponibilă în curând făcand parte dintr-o îmbunătățire de software. În cadrul update-urilor ne mai așteptăm la funcționalitate 3D-LUT, codec Avid DNxHD și CinemaDNG RAW, înregistrare 4096x2160p și suport 4K-UHD 60/50p.

Cei de Atomos ne asigură că platforma tehnică de la Shogun permite îmbunătățirea îndelungată a acestui produs din opțiuni adăugate pe parcurs.
Deocamdată suntem foarte mulțumiți de acest produs fiindcă ne face posibilă exploatarea la maxim în 4K a camerei Sony a7s. Având în vedere promisiunile făcute de Atomos în legătură cu update-urile de software sperăm că în viitorul apropiat să putem exploata la maxim orice cameră.

La final vă invităm sa vizionați niște videoclipuri in rezoluție 4K realizate cu acest recorder 4K cuplat la Sony A7s.